A mund të trajtojnë ilaçet kimioterapike psoriasis? Mjekët do të përdorin doza më të ulëta të këtyre ilaçeve për të trajtuar psoriasis sesa do të trajtojnë kancerin.

A mund të trajtojnë ilaçet kimioterapike psoriasis? Mjekët do të përdorin doza më të ulëta të këtyre ilaçeve për të trajtuar psoriasis sesa do të trajtojnë kancerin.

Kjo gjendje gjithashtu mund të shkaktojë nyje të dhimbshme, të referuara si artrit psoriatik.

Aplikimi i locioneve ose ointments në zonën e prekur është trajtimi i linjës së parë për raste të buta-të moderuara të psoriasis. Këto trajtime aktuale mund të jenë kortikosteroide. Terapitë e tjera përfshijnë analoge të vitaminës D dhe fototerapi. Nëse gjendja është e moderuar deri në të rëndë, një person do të kërkojë injeksione ose trajtime gojore.

Aktualisht, nuk ka kurë për psoriasis. Sidoqoftë, trajtimi mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave, dhe njerëzit me psoriasis mund të shkojnë në falje. Profesionistët mjekësorë do të shpjegojnë opsionet e mundshme të trajtimit dhe efektet anësore të ilaçeve të përshkruara. Ne gjithashtu shikojmë efektet anësore dhe opsionet e tjera të trajtimit. Mjekët e përshkruajnë atë në një dozë më të ulët sesa ata për një person me kancer, së bashku me acidin folik për të zvogëluar reagimet anësore ndaj ilaçit. arriti një ulje me tre të katërtat në zonën e prekur të përqindjes me 12-16 javë. Shtë thelbësore të konsultoheni me një mjek ose farmacist në lidhje me dozën e rekomanduar. Doza rregullohet gradualisht për të arritur përgjigje klinike optimale. Mjekët këshillojnë njerëzit që të mos kalojnë 25 mg në javë.

Mësoni më shumë rreth injeksionit metotreksat këtu. javë, të cilat mjekët mund të rriten në maksimum 25 mg në javë.

Eachdo tabletë është 2.5 mg. Njerëzit zakonisht marrin një dozë të vetme të tabletave një herë në javë.

Mësoni më shumë rreth tabletave të metotreksatit këtu.

kur përpiqeni për një fëmijë, pasi mund të shkaktojë toksicitetin e fetusit dhe vdekjen e fetusit

 • gjatë shtatëzanisë
 • kur ushqehet me gji
 • nëse një person më parë kishte https://harmoniqhealth.com/ përjetuar një reagim të rëndë Ose Anafilaksia
 • Nëse një person konsumon rregullisht sasi të mëdha të alkoolit
 • Nëse një person ka sëmundje të mëlçisë
 • Nëse një person ka një sistem imunitar të dobësuar
 • Nëse një person ka kushte të caktuara të gjakut, të tilla si anemia ose leukopenia
 • Metotreksate gjithashtu mund të krijojë reagime të rënda por të rralla, duke përfshirë dëmtimin e organeve të mëposhtme:

  • mushkëritë
  • palcën e eshtrave
  • Skin
  • Trakti gastrointestinal

  Methotrexate gjithashtu mund të shkaktojë disa çështje Kur përzihen me ilaçe dhe substanca të tjera, duke përfshirë:

  • Antibiotikët oralë
  • Aspirin dhe ilaçe të tjera anti-inflamatore josteroide
  • Frenuesit e pompës proton
  • Barnat antifolate
  • Penicilina ose antibiotikët e sulfonamidit
  • Produkte që mund të ndikojnë në mëlçi, përfshirë ilaçet bimore
  • Nivele të ulëta të acidit folik
  • Probenecid, i cili trajton përdhes
  • Ushqimet që janë të dëmshme për veshkat
  • oksidin e azotit të administruar si anestezi
  • H2>

   Photochemoterapia (PUVA) kombinon administrimin e psoralens, të cilat janë komponime të rrjedhura nga bimët ose sintetike, me ekspozimin ndaj rrezatimit UVA. Psoralen e bën lëkurën më të ndjeshme ndaj dritës. Kjo terapi e kombinuar është më e efektshme sesa përdorimi i dritës UVA vetëm.

   Trajtimi i fotokemoterapisë

   Profesionistët e kujdesit shëndetësor do të marrin në konsideratë PUVA kur trajtimet e mëparshme nuk kanë arritur të pastrojnë psoriasis ose kur kohëzgjatja e remisionit është e shkurtër.

   mjekët administrojnë këtë trajtim në Dy faza: një fazë fillestare e pastrimit dhe një fazë mirëmbajtjeje. Gjatë fazës fillestare, do të ketë dy deri në tre seanca trajtimesh në javë, me një minimum prej 48 orësh midis çdo seance. Mund të duhen 25-30 vizita që të ndodhin falje, në varësi të ashpërsisë së gjendjes.

   Një person më pas do të ndërmarrë seanca mirëmbajtjeje kur psoriasis fillon të pastrohet. Sidoqoftë, njerëzit mund të kenë nevojë të kthehen në trajtim nëse psoriasis ndizet. H2>

   Ndërsa PUVA mund të jetë efektive, ajo gjithashtu mbart rreziqe të mundshme.

   Njerëzit nuk duhet të humbasin emërimet pasi kjo mund ta bëjë trajtimin më pak efektiv. Për shkak se ekspozimi UVA mund të shkaktojë katarakt, njerëzve u kërkohet të veshin syze sigurie gjatë trajtimit. Një person duhet ta mbajë mjekun e tyre të azhurnuar me ilaçet që po marrin për kushte të tjera.

   Efektet anësore të mundshme afatgjata mund të përfshijnë:

  • Kataraktet
  • Plakja e hershme e lëkurës, duke përfshirë rrudhat, lëkurën e lirshme ose pikat e moshës
  • Rreziku i shtuar i kancerit të lëkurës
  • Zhvilloni kancerin e lëkurës
  • Keni një gjendje mjekësore që mund t’i bëjë njerëzit më të ndjeshëm ndaj dritës UV, siç është lupus
  • po marrin ilaçe që rrit ndjeshmërinë ndaj dritës UV, duke përfshirë disa kremra të lëkurës
  • Keni një gjendje të zemrës ose trurit
  • Janë shtatzënë, megjithëse puva Nuk do të shkaktojë një problem për shtatzënitë e ardhshme pasi personi të ketë mbaruar trajtimin

  trajtimin e efekteve anësore të PUVA

  PUVA mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Mjekët mund të kontrollojnë lëkurën e një personi që i nënshtrohet PUVA për shenja të kancerit të lëkurës.

  Njerëzit që i nënshtrohen këtij trajtimi duhet të shmangin sa vijon:

  • Përdorimi i një dielli gjatë trajtimit
  • duke dalë në diell pa mbrojtje të përshtatshme të përshtatshme në formë të kremrave të diellit dhe veshjeve
  • duke ekspozuar lëkurën e tyre në diell në ditën e trajtimit

  Krem ujor për të ndihmuar në zbutjen e zonës. Një person gjithashtu duhet të shmangë përdorimin e produkteve kimike që rrisin ndjeshmërinë ndaj diellit, duke përfshirë parfumin, pasojat dhe disa deodorantë. vjen në trajtimin e psoriasis. Këto përfshijnë ilaçe të tjera dhe terapi të lehta. Trajtime të tjera të përdorura për kushte inflamatore, të tilla si artriti reumatoid, përfshijnë:

  • ilaçe antirheumatike modifikuese të sëmundjes, duke përfshirë ciklosporinë
  • ilaçet e faktorëve të nekrozës anti-tumor, përfshirë adalimumab, infliximab , dhe etanercept
  • retinoidet sistemike
  • apremilast, një frenues fosfodiesterazë-4
  • interleukin (IL) -17 dhe IL-23 frenues, siç është secukinumab dhe risankizumab

  Trajtimi i rekomanduar mund të varet nga lloji dhe ashpërsia e psoriasis. Disa nga këto përfshijnë:

  • Ultravjollcë të ngushtë B (NB-UVB): Ky trajtim është më efektiv për zonat më të mëdha të lezioneve psoriatike.
  • Lazer i ngjyrave pulsuese: Kjo terapi është e efektshme për psoriasis e thonjve dhe psoriasis të pllakës aktuale. /li
  • Diodat që lëshojnë dritë: Kjo terapi është e efektshme për psoriasis kronike të pllakës dhe psoriasis të thonjve.
  • Lazer ose llambë ekskimer: Kjo terapi është efektive për psoriasis e thonjve.
  • Ultravjollcë me brez të gjerë B: Ky trajtim është përgjithësisht më i sigurt se PUVA por mund të mos jetë aq efektiv për psoriasis më të rëndë. >

  Të dy PUVA dhe NB-UVB janë terapi efektive në psoriasis. Sidoqoftë, duke marrë parasysh rreziqet e mundshme, dermatologët preferojnë NB-UVB si fototerapinë e linjës së parë.

  Mësoni më shumë rreth terapisë së lehtë për psoriasis këtu. falje Sidoqoftë, mjekët zakonisht përdorin një dozë më të ulët sesa kur po trajtojnë kancerin.

  Megjithëse aktualisht nuk ka kurë për psoriasis, trajtimet efektive ndihmojnë në uljen e simptomave të gjendjes. profesionist mjekësor. Shumica e njerëzve që jetojnë me psoriasis mund të gjejnë një trajtim që do të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së tyre të jetës.

  • Artriti psoriatik

  Posted

  in

  by

  Tags: